A kalácspuding egy szuper megmentős recept, mely bármilyen szikkadt, maradék kalácsból elkészíthető (valójában kenyérféléből is), teljesen átlényegítve az eredeti ételünket.
Én most egy epres-fehércsokis verziót készítettem, de természetesen elkészíthető kedvenc gyümölcsünkkel, aszalványunkkal, csokinkkal is. Legyünk kreatívak!
Hozzávalók:
1 kalács (400-500g)
0,5 l tej
3 tojás
50 g vaj
50 g cukor
1 mk vanília kivonat (vagy egy vaníliarúd kikapart belseje)
200 g eper
100 g fehércsoki
A kalácsot felkockázzuk és egy nagyobb tálba tesszük. A vajat megolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk a vajat, a vaníliát és végül a tejet. Az egészet alaposan összedolgozzuk és a kalácsra öntjük. Óvatosan keverjük meg, vigyázva, hogy a kalácskockák ne törjenek szét. 20 percre félrerakjuk pihenni.
Ezalatt az epret apró kockákra vágjuk és késsel felaprítjuk a fehércsokit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és kivajazunk egy hőálló tálat.
20 perc után az eper és a csoki 3/4 részét óvatosan hozzákeverjük a kalácshoz és az egészet a kivajazott tálba halmozzuk. 180 °C-on 35-40 perc alatt megsütjük. Néhány perccel a vége előtt rászórjuk a maradék epret és fehércsokit, majd megvárjuk míg szépen ráolvad. Ha sütés közben azt látjuk, hogy a kilógó kalácskockák nagyon barnulnának/megégnének, akkor takarjuk le egy darab alufóliával vagy újságpapírral (nem kell rásimítani, csak fektessük a tetejére) és így süssük tovább.
Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk hűlni 10-15 percet. Melegen tálaljuk! Enjoy!