A Gazpacho (ejtsd: gászpácsó) a spanyolok hideg, nyers zöldséglevese, mely kifejezetten jól tud esni ebédre a nyári forróságban.
Elsősorban Spanyolországban és Potugáliában fogyasztják, de mára már szinte mindenhol ismert és kedvelt étel. Rengeteg variációban létezik. Eredetileg Dél-Spanyolországból származtatják, talán leghíresebb verziója az andalúz gazpacho.
Érdekesség, hogy a leves eredetijének egy La Mancha tartományból származó gazpacho manchego nevű ételt tartanak, ami nem hideg, nem zöldséges és nem leves, sokkal inkább meleg, húsos és ragu. :)
Hozzávalók:
0,5 kg paradicsom
1/2 piros és 1/2 zöld kaliforniai paprika
1 kissebb fej hagyma (vagy egy fél fej)
1 gerezd fokhagyma
1/2 kígyóuborka
1 szelet kenyér
1,5 - 2 dl víz
4 ek. sherry-ecet vagy vörösborecet
5 ek. olívaolaj
pici só, bors
A paradicsomot, paprikát, hagymát, uborkát nagyobb darabokra vágjuk és turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, kenyeret, ecetet, olajat, vizet. Sózzuk, borsozzuk és összeturmixoljuk. Kóstoljuk meg, és ha kell adjunk még hozzá fűszert, olajat, viet, esetleg ecetet (vigyázat, az ecettel óvatosan bánjunk!)
Ha elkészült átönthetjük tálba, kancsóba (én ez utóbbit használom) és mehet pár órára - akár egész éjszakára - a hűtőbe. Hűtés után az ízek fantasztikusan összeérnek és egy nagyon finom, hűsítő levest kapunk.
Ahány ház, annyi féle gazpacho recept... Kipróbálhatjuk zellerrel, köménnyel, cayenne-borssal, cukorral stb. Legyünk bátrak, kreatívak!
Fogyasszuk hidegen, tálalhatjuk tányérban, tálkában vagy egyszerűen pohárban. Kínálhatunk hozzá friss, aprított petrezselymet, koriandert valamint apróra vágott zöldségeket, pirított kenyérkockát. Enjoy!