Epres-fehércsokis kalácspuding
2017. április 28. írta: FeketeBorsa

Epres-fehércsokis kalácspuding

 img_3653k.jpg

A kalácspuding egy szuper megmentős recept, mely bármilyen szikkadt, maradék kalácsból elkészíthető (valójában kenyérféléből is), teljesen átlényegítve az eredeti ételünket.

Én most egy epres-fehércsokis verziót készítettem, de természetesen elkészíthető kedvenc gyümölcsünkkel, aszalványunkkal, csokinkkal is. Legyünk kreatívak!

 

Hozzávalók:

1 kalács (400-500g)

0,5 l tej

3 tojás

50 g vaj

50 g cukor

1 mk vanília kivonat (vagy egy vaníliarúd kikapart belseje)

200 g eper

100 g fehércsoki

 

A kalácsot felkockázzuk és egy nagyobb tálba tesszük. A vajat megolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk a vajat, a vaníliát és végül a tejet. Az egészet alaposan összedolgozzuk és a kalácsra öntjük. Óvatosan keverjük meg, vigyázva, hogy a kalácskockák ne törjenek szét. 20 percre félrerakjuk pihenni. 

Ezalatt az epret apró kockákra vágjuk és késsel felaprítjuk a fehércsokit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és kivajazunk egy hőálló tálat.

20 perc után az eper és a csoki 3/4 részét óvatosan hozzákeverjük a kalácshoz és az egészet a kivajazott tálba halmozzuk. 180 °C-on 35-40 perc alatt megsütjük. Néhány perccel a vége előtt rászórjuk a maradék epret és fehércsokit, majd megvárjuk míg szépen ráolvad. Ha sütés közben azt látjuk, hogy a kilógó kalácskockák nagyon barnulnának/megégnének, akkor takarjuk le egy darab alufóliával vagy újságpapírral (nem kell rásimítani, csak fektessük a tetejére) és így süssük tovább. 

Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk hűlni 10-15 percet. Melegen tálaljuk! Enjoy!

img_3675k.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhasziget.blog.hu/api/trackback/id/tr8012443207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muszaka 2017.08.04. 14:11:20

A baracklekváros csokikockás verziót ismerem és imádom. Az eperszezon elég rövid, meg lehet ezt csinálni valahogy mirelit eperből?

FeketeBorsa 2017.08.04. 18:24:57

@muszaka: Még nem próbáltam, de szerintem működik. Annyi, hogy mirelit gyümölcs esetében a gyümi egészét hozzákeverném sütés előtt és csak a csoki 1/4-ét hagynám meg, amit a vége előtt néhány percel a tetejére szórnék.
süti beállítások módosítása