Soppa tal-armla ("özvegyek levese" kis csavarral)
2017. május 17. írta: FeketeBorsa

Soppa tal-armla ("özvegyek levese" kis csavarral)

img_3750vk.jpg

Hagyományos máltai zöldségleves a Soppa tal-armla avagy a Widow's soup. Izgalmas, könnyed, laktató és különösen igaz rá, hogy ahány ház, annyi recept. 

A lent bemutatott recept az, ahogyan én készítem! De sokan tesznek bele babot (Máltán a helyi zöld lóbabot, de szuper bele az apró szemű fehérbab is), cukorborsót, karalábét, zellert, káposztát, paradicsomkockát stb. Igazából bármilyen kedvenc zöldségünk mehet bele, akár brokkoli is. Nálam is változik, hogy mit adok még esetleg hozzá. Ez egy - mondjuk úgy - alaprecept, de legyünk bátrak és alakítsuk ki a sajátunkat! Persze mondanom sem kell, hogy Máltán is mindenki szerint a sajátja az "eredeti"! :)

 

Hozzávalók: 

500 g karfiol

250 g burgonya

250 g sárgarépa

250 g cukkini

1 közepes vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 ek paradicsompüré

1 ek vaj

1 ek olívaolaj

2 ek aprított petrezselyemzöld (+ a tálaláshoz)

kb. 2 liter füstölt alaplé / csirke vagy zöldség alaplé / víz

só, fekete bors

---------------------------------------------

ġbejna (máltai sajt, ejtsd: dzsbejna) vagy rikotta - opcionális

tejföl - opcionális

tojás - opcionális

füstölt sonka - opcionális

 

A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A cukkinit megmossuk és felkockázzuk (nem kell nagyon kicsire, mert hamar megfő). A karfiolt apróbb rózsáira szedjük, a répát és burgonyát megtisztítjuk és feldaraboljuk.

A hagymákat és a petrezselymet a vaj-olaj keveréken üvegesre pirítjuk. Mehet bele a burgonya, répa, karfiol és egy nagy evőkanál paradicsompüré. Az egészet óvatosan összekeverjük vigyázva, hogy ne törjük össze a karfiolt. Pár percig így pirítjuk, néha átkeverük. 

Hozzáadjuk a cukkinikockákat és felöntjük alaplével vagy vízzel addig, hogy a zöldségeket ellepje. - Itt jön az első csavarom: hagyományosan vizet vagy zöldség alaplevet használnak, de én sokkal jobban szeretem füstölt alaplével felönteni. Ehhez korábban egy jó kis füstölt csülköt hosszan megfőzök és ennek a levét adom a leveshez, majd a végén a felkockázott husit is. 

Tört fekete borsot és sót adunk hozzá, átkeverjük és lefejük. (Vigyázzunk a sóval!! Én teljesen kihagyom, mert a füstölt alaplé magában is elég sós!) Közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Ilyenkor a már korábban megfőzött és felkockázott sonkát is hozzáadom, de ez teljesen tetszőleges, elhagyható (eredetileg a widow' soup-ban nincs husi). 

Hagyományosan máltai ġbejna sajttal kínálják (ami lehet friss vagy "savanyított", amennyiben ez utóbbi, úgy először belerakják a még forró, de már nem bugyogó levesbe és pár perc alatt átmelegítik, nem olvad bele csak épp annyira puhul meg, hogy kanállal szépen darabolni lehessen evés közben), de használhatunk rikottát is (ezt nem kell előre beletenni az egész levesbe, csak a tálaláskor a tányérba) és szoktak még főtt vagy buggyantott tojást kínálni mellé. Itt jön a második csavarom: én nemes egyszerűséggel tejföllel szeretem a legjobban! :) 

Táláhatjuk önmagában vagy a fent említett módok valamelyikével, szórjuk meg friss, aprított petrzselyemmel. Enjoy! 

img_3737vk.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhasziget.blog.hu/api/trackback/id/tr4112511871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása