A cantuccini (ejtsd:kántuccsíni) más néven biscotti di Prato (vagy csak simán biscotti) egy isteni kétszer sütött mandulás keksz Toszkánából, melyet hagyományosan Vin Santo-val (édes desszertbor) kínálnak, de kávé vagy tea mellett is megállja a helyét.
Hozzávalók:
200 g hámozatlan egész mandula
300 g porcukor
500 g liszt
4 tojás
1 tk sütőpor
8 ek olvasztott vaj
-----------------------------
1 tojás a kenéshez
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A hámozatlan mandulát sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk és 6-8 perc alatt megsütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.
A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vajat és részletekben a sütőporral kevert lisztet. Alaposan összedolgozzuk, majd jöhetnek a mandulák, azokat is jól belekeverjük. Az így kapott tésztát hűtőben pihentetjük bő egy órát.
Pihenés után a sütőt ismét előmelegítjük, a tésztából a tepsire két sorban egy-egy félhengert formázunk, a tetejét megkenjük felvert tojással és 180 °C-on 20 perc alatt megsütjük. Ha kész kivesszük és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűltek éles késsel, kissé átlósan, nagyjából 1 cm vastag szeleteket vágunk. Ha ez kész ismét melegítjük a sütőt és a szeleteket szépen egymás mellé fektetjük a tepsire. 180 °C-on 12-15 perc alatt másodszor is megsütjük őket. Akkor jó, ha kapnak egy kis színt, de vigyázzunk ne süssük túl!
Mikor megvagyunk már csak a kóstolás van hátra. Fogyaszthatjuk kávéval, teával, borral vagy csak magában, egyedül vagy társaságban. Enjoy!