Olasz mandulás keksz, avagy a Cantuccini
2017. március 06. írta: FeketeBorsa

Olasz mandulás keksz, avagy a Cantuccini

img_3512k.jpg

A cantuccini (ejtsd:kántuccsíni) más néven biscotti di Prato (vagy csak simán biscotti) egy isteni kétszer sütött mandulás keksz Toszkánából, melyet hagyományosan Vin Santo-val (édes desszertbor) kínálnak, de kávé vagy tea mellett is megállja a helyét.

 

Hozzávalók:

200 g hámozatlan egész mandula

300 g porcukor 

500 g liszt

4 tojás

1 tk sütőpor

8 ek olvasztott vaj

-----------------------------

1 tojás a kenéshez

 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

A hámozatlan mandulát sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk és 6-8 perc alatt megsütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.

A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vajat és részletekben a sütőporral kevert lisztet. Alaposan összedolgozzuk, majd jöhetnek a mandulák, azokat is jól belekeverjük. Az így kapott tésztát hűtőben pihentetjük bő egy órát.

Pihenés után a sütőt ismét előmelegítjük, a tésztából a tepsire két sorban egy-egy félhengert formázunk, a tetejét megkenjük felvert tojással és 180 °C-on 20 perc alatt megsütjük. Ha kész kivesszük és hagyjuk kihűlni. 

Ha kihűltek éles késsel, kissé átlósan, nagyjából 1 cm vastag szeleteket vágunk. Ha ez kész ismét melegítjük a sütőt és a szeleteket szépen egymás mellé fektetjük a tepsire. 180 °C-on 12-15 perc alatt másodszor is megsütjük őket. Akkor jó, ha kapnak egy kis színt, de vigyázzunk ne süssük túl!

Mikor megvagyunk már csak a kóstolás van hátra. Fogyaszthatjuk kávéval, teával, borral vagy csak magában, egyedül vagy társaságban. Enjoy!

img_3511k.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhasziget.blog.hu/api/trackback/id/tr812317787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.03.06. 22:29:31

Nagy családi kedvenc, gyerkőcöknek kakaóval vagy forró csokival is kitűnő :)

FeketeBorsa 2017.03.07. 08:34:50

@Étteremkritikus: Köszönöm az ötletet, forró csokival még nem próbáltuk, de szuperül hangzik :)

mpl 2017.03.07. 20:58:01

Ha igazán jót akarsz magadnak, akkor Vin Santo Doc bort vegyél hozzá és abba mártogatva fogyaszd...egy falat mennyorszag
süti beállítások módosítása