A rizottó egy kiváló olasz egytálétel, melyet rengetegféleképpen el lehet készíteni. Én most az egyik kedvencünket a lazacosat főztem.
Hozzávalók:
250 g rizottó rizs
1 fej vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
7,5 dl alaplé
20 g vaj
200 g lazac
parmezán
só
bors
szerecsendió
A hagymát felaprítjuk, a parmezánt lereszeljük, az alaplevet felforraljuk.
Kevés olyajon a hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a rizottó rizst és folytonos keverés mellett addig hevítjük, míg a rizsszemek kissé áttetszővé válnak. Ezután hozzáöntjük a fehérbort, melyet folyamatosan kevergetve közepes lángon addig főzünk, míg a rizs be nem szívja. Jöhet az előre felmelegített alaplé 1-1,5 merőkanalanként adagolva és minden felöntés után addig főzzük a rizottónkat, míg magába nem szívja a folydékot, csak ezután jöjjön a következő adag. Mire az alaplé végére érünk szép, krémes állagú rizottót kapunk.
Jöhetnek a fűszerek: csipet só, bors és kevés szerecsendió. Hozzádobjuk a vajat és 1-2 marék parmezánt. Ezután már csak néhány keverés és kész is az alapunk.
A lazacot serpenyőben átsütjük. Sütés közben apróbb darabokra szaggatjuk. Ha ezzel megvagyunk alaposan hozzákeverjük a rizshez és már kész is! Tálaláskor a tetejét reszelt parmezánnal díszítjük. Enjoy!