Hűsítő "formás" dinnye-sorbet
2017. augusztus 02. írta: FeketeBorsa

Hűsítő "formás" dinnye-sorbet

img_3836k.jpg

Jeges, édes, kalóriaszegény finomság, mely enyhülést hoz a forró mindennapokba. 

 

Hozzávalók:

250 g görögdinnye

1-2 ek. agave szirup / juhar szirup / méz

1 tk. citromlé

 

A dinnyét nagyobb kockára vágjuk és turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a citrom levét és a választott édesítőt. Alaposan összeturmixoljuk, majd kóstoljuk meg, ha kell édesítsük még. 

Öntsük formákba, majd tegyük fagyasztóba. Néhány óra alatt el is készül a hűsítő, mindenmentes házi sorbet. Bátran próbáljuk ki más gyümöccsel is! Enjoy!

 

img_3840k.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhasziget.blog.hu/api/trackback/id/tr7512710222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sólyom Tomi 2017.08.02. 13:11:25

Ez nem fagyi, hanem ízesített jégkocka.

FeketeBorsa 2017.08.02. 14:32:07

@Sólyom Tomi: Köszönöm az észrevételt, bár nem értek veled egyet. A recept vizet nem tartalmaz, csak gyümölcsöt, tehát ezen a vonalon inkább fagyasztott gyümölcspüré, mint jégkocka.

Ha nem tetszik a recept, akkor egyszerűen ne készítsd el vagy alakítsd át kedved szerint. Én úgy vélem, hogy sokkal finomabb és egészségesebb, mint a boltban kapható "vizes fagyi" változatok, amik legtöbb esetben csak víz, színezék és mesterséges aroma.

Sólyom Tomi 2017.08.02. 14:39:04

@FeketeBorsa: "A recept vizet nem tartalmaz, csak gyümölcsöt"

Én is köszönöm az észrevételt, bár a legtöbb gyümölcs tartalmaz vizet. Amelyik nem, az pedig nem fagy meg, ugyanis jellemzően a víztartalma fagy meg a fagyasztott gyümölcsöknek (lévén a szárazanyagtartalmuk már eleve szilárd halmazállapotú).

Azt pedig egy szóval sem mondtam, hogy nem tetszik, csak hogy nem fagyi. Ahogyan persze a "vizes fagyi" sem az: "A fagylalt tejből vagy tejporból, cukorból, különféle ízesítőkből (gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok) és adalékanyagokból készült hideg édesség. " Másrészt nem tömörre van fagyasztva: "A keverés – amit ma már elektromos meghajtású gépekkel végeznek – fontos része a technológiának, mert az ennek révén az anyagba dolgozott légbuborékoktól lesz lágy és krémes a fagylalt."

A címben szereplő "jégkrém" hasonló okokból nem pontos megnevezés: semmi krémes nincs benne. Ettől még persze lehet finom, csak kissé megtévesztő a megnevezés.

FeketeBorsa 2017.08.02. 14:42:33

@Sólyom Tomi: Rendben, igazad van, hozzáadott vizet nem tartalmaz!

Én fagyinak hívom itthon, de nyitott vagyok új megnevezésre. Kérlek javasolj valamit, ami jobban megfelel.
Előre is köszönöm!

FeketeBorsa 2017.08.02. 14:54:29

Hívjuk inkább szörbet-/szorbet-/sorbet-nek?

Sólyom Tomi 2017.08.02. 14:56:03

@FeketeBorsa: Az első felvetésem a jégkocka volt, de abban meg neked van igazad, hogy a fagyi még mindig jobb ennél, szóval feladom :-)

FeketeBorsa 2017.08.02. 15:19:26

@Sólyom Tomi: :D Kedves Tomi! A fagyi/jégkrém témakörben meg neked van igazad, így javaslom, hogy egyezzünk ki egy köztes megoldásban és hívjuk "formás" sorbetnek... :D Jó így?
süti beállítások módosítása