Gazpacho - a hűsítő zöldségleves
2017. augusztus 03. írta: FeketeBorsa

Gazpacho - a hűsítő zöldségleves

img_3826k.jpg
A Gazpacho (ejtsd: gászpácsó) a spanyolok hideg, nyers zöldséglevese, mely kifejezetten jól tud esni ebédre a nyári forróságban. 

Elsősorban Spanyolországban és Potugáliában fogyasztják, de mára már szinte mindenhol ismert és kedvelt étel. Rengeteg variációban létezik. Eredetileg Dél-Spanyolországból származtatják, talán leghíresebb verziója az andalúz gazpacho. 

Érdekesség, hogy a leves eredetijének egy La Mancha tartományból származó gazpacho manchego nevű ételt tartanak, ami nem hideg, nem zöldséges és nem leves, sokkal inkább meleg, húsos és ragu. :)

 

Hozzávalók: 

0,5 kg paradicsom

1/2 piros és 1/2 zöld kaliforniai paprika

1 kissebb fej hagyma (vagy egy fél fej)

1 gerezd fokhagyma

1/2 kígyóuborka

1 szelet kenyér

1,5 - 2 dl víz

4 ek. sherry-ecet vagy vörösborecet

5 ek. olívaolaj

pici só, bors

 

A paradicsomot, paprikát, hagymát, uborkát nagyobb darabokra vágjuk és turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, kenyeret, ecetet, olajat, vizet. Sózzuk, borsozzuk és összeturmixoljuk. Kóstoljuk meg, és ha kell adjunk még hozzá fűszert, olajat, viet, esetleg ecetet (vigyázat, az ecettel óvatosan bánjunk!)

Ha elkészült átönthetjük tálba, kancsóba (én ez utóbbit használom) és mehet pár órára - akár egész éjszakára - a hűtőbe. Hűtés után az ízek fantasztikusan összeérnek és egy nagyon finom, hűsítő levest kapunk. 

Ahány ház, annyi féle gazpacho recept... Kipróbálhatjuk zellerrel, köménnyel, cayenne-borssal, cukorral stb. Legyünk bátrak, kreatívak! 

Fogyasszuk hidegen, tálalhatjuk tányérban, tálkában vagy egyszerűen pohárban. Kínálhatunk hozzá friss, aprított petrezselymet, koriandert valamint apróra vágott zöldségeket, pirított kenyérkockát. Enjoy! 

img_3829k.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhasziget.blog.hu/api/trackback/id/tr5412716682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2017.08.04. 19:19:24

Szeretem a gazpachot, de kibaszottul irritál, amikor levesnek titulálják...

FeketeBorsa 2017.08.04. 19:43:31

@Dzsontra Volta: Sajnálom, hogy így érzed, nem tudom, hogy minek kellene titulálni, de én spanyol szakácstól hallottam az alábbi mondatot: "Gazpacho is a very fresh and raw soup."

Dzsontra Volta 2017.08.04. 19:49:50

@FeketeBorsa: Persze, de csak azért hablatyolt ilyet, mert nem tudta elmondani, hogy ez nem ivólé :) Egyébként ahány ház, annyi szokás, de a leves akár hidegen, akár melegen is esszük, alapvetően főtt(!!!) étel.

kiskutyauto 2017.08.04. 23:52:37

@Dzsontra Volta: Az a baj ermano, hogy ha nem leves, akkor mi? Üdítő ital? Szerintem meg az legalább olyan irritáló hogy egy italnak határozod meg a Gazpacho-t, mintha levesként... hiszen "kissé" több, mint szimpla üdítő ital... jóhogynem már zöldséglé.... akkor már a hideg nyers zöldségleves megfogalmazás csak magasabb nívót takar, mint hogy zöldséglé... Maradjunk tehát abban hogy lé is leves is... ital is étel is (pont ezért merik levesnek nevezni, mivel étel is vígan (főleg ha pirított kenyérkockával kanalazod (akkor mégis mi a jó anyám ha tányérből kanalazod kenyérkockával? Persze hogy leves... ) Ha éltél Andalúziában és nem csicska 2 hetes proli nyaralásról beszélek, hanem legalább 3 hónapot egyhuzamban lehúztál ott barátom... akkor pontosan tudnod kellene, hogy a Gazpacho legalább úgy leves ott mint ital... ki minek eszi vagy issza... és ezen hogy ki hová sorolja, az andalúzok - pedig ők aztán az érintettek ugyebár a kérdésben - kurvára nem paráznak... edd ahogy és aminek jól esik.. ennyi a lényege ermano... ;)

alhambra22 2017.08.05. 01:58:44

komolyan ennyire kepes egy hozzaszolo h leanyaz mindenkit ermano...? szuper...inkabb ontozd meg a viragokat! eredeti post, tok jo h megosztottad a gazpachot en imadom napok ota gyartom itthon. teny h szinte barmilyen modon lehet csinalni nyilvan egy alaprecept tok hasznos annak aki meg nem probalta! a leves tenyleg fura megnevezes de magyarra en se tudnam jobban leforditani.... liquado... tul.keppen a spanyolok nem is nevezik masnak nem fuznek semmit hozza egyszeruen 'gazpacho'. :) tulajdonkeppen a frusztralt barmok hozzaszolasait olvasni sem erdemes. kar hogy meg leteznek.

Dzsontra Volta 2017.08.05. 06:51:56

@kiskutyauto: Kérlek olvasd el még egyszer és próbáld meg értelmezni amit írtam. Tudom nehéz nyelv a magyar és az ország lakosságának jelentős hányada az olvasott szövegek esetében komoly problémákkal küzd a szövegértés területén, remélem te nem tartozol közéjük.

Vahhahaha uraság 2017.08.05. 13:09:32

Nyers leves aszt kész -mégis mi lenne -eszem megáll ezen vitatkozni - hejj

2017.08.05. 16:27:05

Akkor a gazpacho egy nyers zöldségekből összeállított, állagában híg, könnyű étel. Nincs vita.
süti beállítások módosítása