Falafel otthon
2017. március 21. írta: FeketeBorsa

Falafel otthon

img_3595k.jpg

„... a híres falafel, amit itt az araboknak nagyjából a fele fal...” (nem tehetek róla imádom ezt a filmet* :)) Nem mondom, hogy egy gyors recept, de a végeredmény minden pillanatért kárpótol minket. Ízletes, fűszeres gombóckák, melyeket mintha a kedvenc kebabosunk készített volna.

 *Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés (2002)

Hozzávalók:

250g csicseriborsó (száraz)

2-3 gerezd fokhagyma

1/2 csokor petrezselyem

1/2 csokor koriander  (elhagyható, ez esetben 1 csokor petrezselymet használjunk)

1 kis fej vöröshagyma

1 tk szódabikarbóna

Fűszerek:

1 tk só

1 ek római kömény

1 tk őrölt chili

1 mk garam masala

1 mk pirospaprika

1/2 mk fekete bors

1/2 mk majoranna

csipetnyi őrölt szegfűszeg

--------------------------------------

olaj a sütéshez

 

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk (fontos, hogy szárazat használjunk, mert a konzervből, üvegesből készített sütés közben szétesik!!).

Másnapra a csicseriborsó szépen megszívja magát. Aprítóban alaposan megdolgozzuk, majd egy nagyobb tálba öntjük. Meghet az aprítóba a hagyma, fokhagyma, petrezselyemzöld és a koriander is. Ha mindent felaprítottunk alaposan összekeverjük a csicseriborsóval. 

A fűszereket összekeverjük és a kapott mennyiség felét hozzáadjuk az aprított keverékhez, alaposan összedolgozzuk. A tálban szétsimítjuk, mehet a tál falára is, szépen terítsük szét. Erre rászórjuk a fűszerkeverék másik felét és bő 3-4 órára (lehet több is) a hűtőben pihentetjük. 

Pihenés után összekeverjük az egészet és hozzáadjuk a szódabikarbónát. Olajat hevítünk, vizes kézzel kis gombócokat formázunk a keverékből és forró olajban szép sötétbarnára sütjük. 

Tálaljuk pitában vagy tálon, szószokkal (pl.: tahini, harissa, fokhagymaszósz), salátával. Keressük meg a kedvenc variációt. Enjoy!

img_3631k.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhasziget.blog.hu/api/trackback/id/tr8712287629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.23. 11:40:08

Elolvastam és inkább megveszem a kebabosnál.

FeketeBorsa 2017.03.23. 14:09:44

@István Zsolt: Egyszer azért érdemes kipróbálni, macerásabbnak tűnik, mint valójában :) .
süti beállítások módosítása