„... a híres falafel, amit itt az araboknak nagyjából a fele fal...” (nem tehetek róla imádom ezt a filmet* :)) Nem mondom, hogy egy gyors recept, de a végeredmény minden pillanatért kárpótol minket. Ízletes, fűszeres gombóckák, melyeket mintha a kedvenc kebabosunk készített volna.
*Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés (2002)
Hozzávalók:
250g csicseriborsó (száraz)
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
1/2 csokor koriander (elhagyható, ez esetben 1 csokor petrezselymet használjunk)
1 kis fej vöröshagyma
1 tk szódabikarbóna
Fűszerek:
1 tk só
1 ek római kömény
1 tk őrölt chili
1 mk garam masala
1 mk pirospaprika
1/2 mk fekete bors
1/2 mk majoranna
csipetnyi őrölt szegfűszeg
--------------------------------------
olaj a sütéshez
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk (fontos, hogy szárazat használjunk, mert a konzervből, üvegesből készített sütés közben szétesik!!).
Másnapra a csicseriborsó szépen megszívja magát. Aprítóban alaposan megdolgozzuk, majd egy nagyobb tálba öntjük. Meghet az aprítóba a hagyma, fokhagyma, petrezselyemzöld és a koriander is. Ha mindent felaprítottunk alaposan összekeverjük a csicseriborsóval.
A fűszereket összekeverjük és a kapott mennyiség felét hozzáadjuk az aprított keverékhez, alaposan összedolgozzuk. A tálban szétsimítjuk, mehet a tál falára is, szépen terítsük szét. Erre rászórjuk a fűszerkeverék másik felét és bő 3-4 órára (lehet több is) a hűtőben pihentetjük.
Pihenés után összekeverjük az egészet és hozzáadjuk a szódabikarbónát. Olajat hevítünk, vizes kézzel kis gombócokat formázunk a keverékből és forró olajban szép sötétbarnára sütjük.
Tálaljuk pitában vagy tálon, szószokkal (pl.: tahini, harissa, fokhagymaszósz), salátával. Keressük meg a kedvenc variációt. Enjoy!