Az olaszok rémesen krémes desszertje igazi Dolce Vita életérzés. Megvehetjük készen is, de ha egyszer megkóstoljuk az otthon készítettet, soha többé nem akarunk boltit enni.
Hozzávalók:
500 g mascarpone
120 g porcukor
6 db tojás
200 g babapiskóta
2 dl kávé
1 ek kristálycukor
cukrozatlan kakópor
Mivel nyers tojásokkal dolgozunk nagyon fontos, hogy csak friss tojásokat használjuk, melyeket felhasználás előtt alaposan megmosunk!
Elkészítjük a kávét (erősségét ízlésünk adja meg, de hagyományosan erős presszókávét használnak), még melegen hozzáadjuk a kristálycukrot és tányérba öntjük. Hagyjuk kihűlni.
Míg a kávé hűl elkészítjük a krémet: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével habosra verjük. Akkor jó, ha vilásgos sárga színűvé válik. Ehhez a habos tojáshoz keverjük részletekben a mascarponét. Alaposan összedolgozzuk, hogy jó habos krémet kapjunk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a maradék cukrot hozzáadva addig verjük, míg kemény csillogó habot kapunk. A két keveréket óvatosan összedolgozzuk.
Ha megvagyunk jöhet az összeállítás, melyet kétféleképpen is kivitelezhetünk:
1. egy tálban rakjuk össze az egészet és tálaláskor innen szervírozunk adagonként
2. poharakba rakjuk össze, egy-egy adagot alkotva
Akárhogy is döntünk a rétegek a következők:
A babapiskótákat belemártjuk a kávéba - csak egy pillanatra - és egymás mellé helyezzük a tál aljába vagy 3-4 részre törjük, így mártjuk a kávéba és a pohár aljába tesszük. Jöhet egy réteg krém, majd óvatosan szitáljunk kakaót a tetejére. Ismételjük meg a műveletet, a tetejére vékony kakaóréteg kerüljön. Mehet a hűtőbe legalább 3-4 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára. Tálalás előtt rakjunk a tiramisunk tetejére egy végső kakaóréteget.
Ha kibírtuk a hűtési időt nem maradt más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni ezt a mennyeien krémes finomságot. Enjoy!